Brajica u kontekstu baštinskih institucija

— —
25/05/2011

Predavanje u okviru 46. zagrebačkog salona – primijenjene umjetnosti i dizajn

Tiflološki muzej — Brajica u kontekstu baštinskih institucija

Petak, 27. svibnja u 17 sati
ULUPUH, Preradovićeva 44/I, Zagreb

Brailleovo pismo, popularno zvano brajica je točkasto reljefno pismo za slijepe. Brajica je prvo i jedino pismo koje je široko prihvaćeno od strane slijepih. U današnjem vremenu izjednačavanja mogućnosti za sve postojanje natpisa na brajici osigurano je zakonom.Tiflološki muzej je jedan od rijetkih specijalnih muzeja u Europi koji se bavi problematikom osoba s invaliditetom, poglavito osoba oštećena vida. Svojim djelovanjem nastoji upoznati društvenu zajednicu sa svijetom osoba oštećena vida te na taj način poticati harmonične i tolerantne odnose među ljudima, uvažavajući individualnost svake osobe. www.tifloloskimuzej.hr

Predavači:

Nina Sivec je kao defektolog svoje je stručno usavršavanje stjecala je u Švicarskoj u Stiftung für cerebral Gelähmte Dielsdorf, a nastavila ga kao kustos i dokumentarist u Tiflološkom muzeju u Zagrebu. Sudionik je nekoliko međunarodnih stručnih skupova problematike oštećenja vida.
Morana Vouk kao muzejska savjetnica zaposlena je u Tiflološkom muzeju. Nakon završenog studija defektologije nastavlja sa znanstvenim usavršavanjem te na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu stječe stupanj doktora znanosti. U više navrata usavršavala se u inozemstvu, a dobitnica je Godišnje nagrade Hrvatskog muzejskog društva za 2005. godinu za izložbeni projekt Dodir antike (dobitnici nagrade Ž. Sušić, M. Vouk, D. Šiftar)