Rukopisi novog doba

— —
10/05/2011

Poziv na press konferenciju 46. zagrebački salon / primijenjene umjetnosti i dizajn “Rukopisi novog doba”
14. svibnja – 3. lipnja 2011. godine

Press konferencija za novinare:

  • petak, 13. svibnja u 12 sati, Gliptoteka HAZU (Dvorana I), govoriti će: dr.sc. Ana Perajica (kustosica), Ivana Bakal (ravnateljica), Darko Fritz (likovni postav), Ivan Klis (vizualni identitet)

Otvorenje Salona:
u subotu, 14. svibnja 2011.

  • u 12 sati, Gliptoteka HAZU, Medvedgradska 2, Zagreb (dvorana I) – izložba RUKOPISI NOVOG DOBA
  • u 14 sati, Izložbeni prostor Hrvatske pošte, Jurišićeva 13, Zagreb – izložba PISMA UMJETNIKA

Zagrebački salon, jedna od najstarijih domaćih izložbi recentnog vizualnog izričaja, ove se godine održava 46. put. Godišnji pregled najboljih radova iz čitave Hrvatske posvećen je ove godine primijenjenim umjetnostima i dizajnu a organizira ga ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.

U uvodnom tekstu u katalogu Salona, kustosica i selektorica dr.sc. Ana Peraica piše o koncepciji ovogodišnje izložbe pod nazivom “Rukopisi novog doba”:

“Primijenjene umjetnosti oduvijek su baratale tekstom, bilo na način ispisa imena umjetnika, njihovih gildi ili kao dekoraciju, a nešto kasnije i sami vizualni umjetnici počinju koristiti tekst kao vizualni element. Tako još od doba Moderne tekst emancipirano ulazi u vizualnu kulturu, kroz kolaže i fotomontaže, ali i slikarske i skulpturalne radove. Ipak, kultura i dan danas teži razdvojiti tekst od slike, najčešće superimponirajući tekst samoj slici, u vidu anotacije, razjašnjenja, interpretacije.

Ipak, ono što ćemo vidjeti na ovogodišnjem Salonu nisu tekstovi, već uistinu – slike, vizualni artefakti, koji ovaj put progovaraju o slovima i riječima. U tom pogledu Salon je, osim što je po prvi puta i sam tekstolatrijski, to jest – on se izražava radije kroz tekst nego slike, dok istodobno funkcionira u medijima slika, te tako opet djeluje i – idolatrijski. Unatoč teorijskom razdvajanju i pokušajima tekstualne povijesti da se odmakne od vizualne, koristeći se temeljima antičke filozofije, i ovaj Salon opet će pokazati preplete teksta i slike i to na nekoliko nivoa; kada tekst postaje slikom no i kada slike postaju tekstom, a zaći će i u mnogo dublje razlike…”

Salon će se održati od 14. svibnja do 3. lipnja u tri izložbena prostora: izložba RUKUPISI NOVOG DOBA biti će postavljena u prostorima Gliptoteke HAZU (Medvedgradska 2) a izložba PISMA UMJETNIKA u Izložbenom prostoru Hrvatske pošte (Jurišićeva 13). One će predstaviti 42 rada 39 autora ili grupa autora koji reprezentiraju područje primijenjenih umjetnosti u širokom rasponu od grafičkog i produkt dizajna, preko fotografije i videa, do dizajna tekstila i metala, kaligrafije i aranžerstva. Uz ove izložbe, u Galeriji ULUPUH (Tkalčićeva 14) moći će se od 17. do 24. svibnja pogledati izložba radova pozvanih eminentnih hrvatskih umjetnica pod nazivom ŽENSKO PISMO, na kojoj će sudjelovati Lala Raščić (Put u kutiji), Renata Poljak (Sjećanja (Tito, tata)), Tina Gverović (Pustjerna) i Neli Ružić (Materinji jezik).

Svečano otvorenje Salona održat će se u subotu, 14. svibnja, prvo u 12 sati u Gliptoteci HAZU, gdje će se otvoriti izložba RUKOPISI NOVOG DOBA (dvorana I), te potom u 14 sati, u Izložbenom prostoru Hrvatske pošte (Jurišićeva 13) gdje će se otvoriti izložba PISMA UMJETNIKA. Tu će se održati i razgovor s kustosicama i članicama ocjenjivačkog suda (dr. sc. Ana Peraica, dr.sc. Suzana Milevska, dr. sc. Asja Mandić, Nataša Petrešin – Bachelez, Ivana Bago) te objaviti nagrade Salona: Velika nagrada, tri jednakovrijedne nagrade te nagrada za najboljeg mladog autora do 35 godina. Ocjenjivački sud Hrvatske sekcije AICA-e dodijelit će svoje priznanje.

Izložba je realizirana sredstvima Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u suradnji s HP – Hrvatskom poštom.