Siniša Reberski: Zapadna kaligrafija

— —
18/05/2011

Predavanje u okviru 46. zagrebačkog salona – primijenjene umjetnosti i dizajn

Siniša Reberski: Zapadna kaligrafija

srijeda, 18. svibnja u 17 sati
ULUPUH, Preradovićeva 44/I, Zagreb

Predavanje “Zapadna kaligrafija” daje nam sliku o korištenju fonetskih znakova kao osnovnih gradbenih elementa u djelima suvremene likovne umjetnosti u njenim najrazličitijim pojavnim oblicima. Usprkos tomu što je tradicija zapadne kaligrafije stara kao i sam alfabet, danas je ona pomalo potisnuta na margine likovne umjetnosti Zapadne civilizacije. Nepravedno smještanje kaligrafije u sfere hobizma, rukotvorina i dekoracije ispravljaju svojim radom brojni umjetnici koji na Zapadu pismena koriste u najrazličitijim vidovima likovnosti. Sposobnost istovremenog prenošenja slojevitih informacija podjednako vizualnim i verbalnim putem slova promovira kao izuzetno pogodan oblikovni materijal za djela suvremene umjetnosti.

Predavanje se održava u okviru 46. zagrebačkog salona – primijenjene umjetnosti i dizajn, posvećenom temi “Rukopisi novog doba”.

O predavaču:

Siniša Reberski rođen je 29. studenog 1962. godine u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Godine 1983. godine upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu – odsjek grafike, gdje je diplomirao 1987. u klasi prof. Ante Kuduza. Iste godine u jesen upisao je Visoku školu za primijenjenu umjetnost u Beču (Hochschule für Angewandte Kunst, Wien) i do 1990. studirao u klasi za umjetničko pismo i oblikovanje knjiga kod prof Elfriede Goldschmied, prof. Thomasa Hansena i prof. Waltera Lürzera (više puta bio je pohvaljivan i nagrađivan).
Od prosinca 1995. stalno je zaposlen na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu gdje predaje kolegije Pismo, Primijenjena grafika i Oblikovanje računalom, a trenutno je u statusu sveučilišnog docenta. Od školske godine 2006/07. vodi kolegij Oblikovanje računalom na poslijediplomskom studiju Akademije likovnih umjetnosti. Godine 1994. uz predavanja na ALU, započinje predavati i na Studiju dizajna u Zagrebu, gdje samostalno vodi kolegij Pismo.
Posebno intenzivno bavi se kaligrafijom i rukopisnim pismom, oblikujući unikatne povelje, diplome i plakete, za što je nekoliko puta nagrađivan. Izradio je više replika povijesnih dokumenata za muzejske potrebe (Zagrebačka Zlatna bula, Bula Bele IV. Jastrebarskom, Povelje Andrije II, Felicijanova isprava…), a priredio je i jednu samostalnu izložbu kaligrafije. Također, oblikuje i knjige, plakate, časopise i druga djela s područja primijenjene grafike i dizajna, a posebno originalne fontove za razne namjene.